Wednesday 22 June 2016

FRANCUSKA 2016

U SUSRET UTAKMICE PORTUGAL-HRVATSKA
Juče je Hrvatska torpedirala Španiju super razaračem Ivanom Perišićem, podmladjenim Darijom Srnom, lucidnim Ivanom Kalinićem (koji čita igru kao profesor psihijatrije), dobrim Subašićem, Ćorlukom, Raketićem i grupom golobradih mladića Jedvajem, Pjacom, Vrsaljkom i Badeljom, od kojih me Jedvaj potezima podsjetio na legendarnog stopera Dinama Velimira Zajeca. 
Taktika koju je pripremio selektor Ante Čačić će natjerati mnoge da promjeni mišljenje o ovom čovjeku.To je neki dan učinio i veliki Ćiro Blažević koji se javno izvinuo Čačiću zbog izjave da je Hrvatska reprezentacija Formula 1 koju vodi Fićo…Ovo je bilo previše i od samog Ćire za kojeg ne možemo uvijek reći da ima punu kontrolu u izboru riječi koje plasira u javnost. 1984 godine sam igrao prijateljsku utakmicu protiv Dinama iz Zagreba. Nakon utakmice smo skupa imali zajednički ručak u hotelu Park..Robert Prosinečki i Zvone Boban su sjedili blizu mene..Tek su počeli da upadaju u prvi sastav..Igrali su drugo poluvrijeme taj dan..Robert se diže od stola i krenu..Ćiro ga pogleda i upita : "Sine , gdje si krenuo".U WC odgovori on.."Sine, vraćaj se nazad, ni u zahod ne možeš dok me ne upitaš...Takav je bio Ćiro. Nije me čudilo što je kasnije Robert pobjegao za Beograd i postao veliki Žuti u Crvenoj Zvezdi..Evo i slike prije te utakmice. Stojim peti u gornjem redu (sa lijeva na desno). Ćiro je drugi. Pored mene je Besek.



Danas je Portugal igrao neriješeno 3:3 sa Madjarskom…Ronaldo je zablistao u najvećem sjaju. Ušao u historiju kao igrač koji je postigao golove na 4 uzastopna Evropska Prvenstva..Bez sumnje ova i jučerašnja utakmica izmedju Španije i Hrvatske su bile najljepše do sada na prvenstvu. Nakon današnje utakmice radost je bila ograničena. Pokazalo se da Portugal ide na Hrvatsku jer je Island, ekipa koja je od Ronalda nazvana “small mentality”, pobijedila Austriju. Ronaldo se zbog ove izjave mora pod hitno izviniti reprezentaciji i narodu Islanda. U sportu ne postoji izraz  maleni mentalitet  i Ronaldo se  malo zanio, očigledno u ljutnji što se pošteno ispromašivao na ovoj utakmici…

Sa nestrpljenjem očekujem utakmicu Hrvatske i Portugala. To će biti sigurno “utakmica stoljeća”. Ili će Hrvatska pobijediti proklestvo zvano  Portugal kojeg nikad nisu pobijedili I čak  ni dali gol ili će Ronaldo i njegovo društvo prosječnih igrača ispratiti Srnu društvo kući. Hrvatska me načinom igre oduševila i ne samo mene nego mnoge ljubitelje dobrog nogometa, čak i u Beogradu. Čitam komentar jedne Beogradjanke koja piše da su u kafiću ispod njene zgrade svi skočili od radosti kada je Perišić potopio špansku odbranu. Ova čitateljka napominje da je ovo znak da čitav Balkan ulazi u bolji život.Nadajamo se da je tako…Nogomet je uvijek bio više od igre za sve nas. Namjeravam sa  prijateljem Tvrtkom i drugima gledati Hrvatska-Portugal u HKC u Vankuveru. Biće sigurno vatreno.

 Baš na ovaj dan prije dvije godine prije zadnje utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Irana na svom FB profilu sam napisao ovo:

Selam i lijep pozdrav svima...došao prije 2 sata u Salvador...našu zadnju destinaciju u Brazilu...Ovdje veliko nevrijeme...kiša ,vjetar..Prije nego sto budem opširnije pisao samo kratko da kažem ....Brazil je super...odlična hrana...sve skupo...svi veseli...svi se smiju...svi kradu,od konobara do sudija...malo ko zna strani jezik..ali nikoga ne boli briga za to...svi zaposleni...malo ko radi...niko ne žuri jer nema kuda stići i na kraju Brazil je definitivno naš tip zemlje.”

Veliki Zlatan Ibrahimović se danas u utakmicu protiv Belgije oprostio od igranja za reprezentaciju Švedske…Izgubili su 1:0 i tako odpraćeni kući sa ovog prvenstva bez ijedne pobjede. .Švedjani su igrali najgori i najdosadniji nogomet na prvenstvu..Najbolje je njihovu igru opisao jedan čitalac web magazina klix.ba pod nikom "debuger 4".

Šveđani su me podsjedili na moje djetinjstvo... skupimo se mi djeca iz mahale i šutamo gumenjaru po livadi, ono lafo igramo fudbal.

I na kraju da malo obradujem svoje uspomene i postavim sliku najbolje nogometne ekipe koja je ikad zaigrala na Balkanu…Ovdje malo i rizikujem jer nakon one bakljade bandita koji su htjeli prekinuti utakmicu Hrvtaska-Češka, možda i nije popularno medju susjedima u Sjevernoj Hrvatskoj reći da si ljubitelj i navijač Hajduka. Ali ne mogu lagati..Hajduk iz Splita je oduvijek bio u mom srcu, a današnja Torcida je meni nepoznata navijačka skupina.



No comments:

Post a Comment